Hoe en Wat bij Tocalapiano

Introductie

Als je je voor de eerste keer aanmeldt beginnen we met een kennismakingsgesprek. Ben je minderjarig dan graag samen met een ouder/begeleider. We bespreken dan wat jouw verwachtingen zijn en wat ik kan bieden en hoe de lessen er uit zullen zien. Wat voor (akoestisch) instrument je thuis hebt. Wat je instapniveau is (of je al iets kan spelen, of je noten kan lezen, of je al Haydn sonates speelt). Maar vooral ook of we beiden het gevoel hebben vruchtbaar samen te kunnen werken.

Als we daar een goed gevoel over hebben, dan kunnen we besluiten om eerst te starten met een proefperiode van een maand ( 4 lessen). Het is goed denkbaar dat ik een huisbezoek afleg om een inschatting te kunnen maken van de kwaliteit van het instrument, mocht daar aanleiding voor zijn.

Ook na 4 weken kan in de loop van de cursus zowel jij als ik er achter komen dat mijn persoonlijkheid en lesstijl voor jou minder geschikt is. Het betekent automatisch dat ik je onvoldoende kan inspireren. Een goede match tussen docent en leerling is erg belangrijk.

Ik moedig je aan om in dat geval op zoek te gaan naar een ​​pianodocent die beter bij je wensen aansluit. Mogelijk kan ik je daarin adviseren.

Individuele lessen

Wat ik bij voorkeur aanbied is een hybride les van 45 minuten. Je volgt wekelijks een fysieke les van 30 minuten. Halverwege je week hebben we online contact via Teams o.i.d. Ter voorbereiding heb je met je telefoon (een) opname(s)gemaakt en me toegestuurd. Lees vooral de uitleg hoe dit precies in zijn werk gaat.

Voor sommige studenten werkt dit niet en blijft een reguliere les van 30 minuten beschikbaar.
Andere lesvormen en lesconstructies bied ik vooralsnog niet aan.

Leslocaties

Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Les aan huis.
  • Les in Alkmaar (Huiswaard I). Daar staat een Kawai vleugel en een Yamaha piano met silencer. Ergens in het voorjaar wordt duidelijk of er ook een locatie in het centrum beschikbaar komt
  • Les in Bergen centrum Daar staat een Steinway vleugel (O) in een kleine studio.

Tarieven 2024-2025

JAARCURSUS
1 x per week 30 minuten € 1000,00
1 x per week 45 minuten € 1400,00
Deze bedragen zijn exclusief btw. Voor leerlingen tot 21 jaar is geen btw verschuldigd.

Betaling

Betaling geschiedt in alle gevallen vooraf aan de periode. Ik stuur u een factuur.  Bij voorkeur betaalt u digitaal. Bij  cash ontvang u een kwitantie.

De lessen worden bij voorkeur in drie termijnen vooruit gefactureerd:
• september t/m december)
• januari tot paasvakantie (18 april)
• april tot zomervakantie (18 juli)

Dus eind augustus voor de eerste periode, eind december voor de tweede periode een eerste 2 weken van april voor de laatste periode.

Slechts na overleg kunnen we betaling in tien termijnen overwegen.

Bank: NL82INGB0004467528 t.n.v. C.J.N. Buysman Alkmaar

Vakantie vrije lesdagen

We volgen de vakanties van de basisschool in regio Noord. Dit komt neer op 36-38 lesweken.

  • Herfstvakantie        Maandag 28 oktober t/m vrijdag 1 november
    Kerstvakantie          Maandag 23 december t/m vrijdag 3 januari
    Voorjaarsvakantie Maandag 24 februari t/m vrijdag 28 februari
    Pasen                         Vrijdag 18 april t/m maandag 21 april
    Meivakantie             Maandag 21 april t/m maandag 5 mei
    Hemelvaart              Donderdag 29 mei en vrijdag 30 mei
    Pinksteren                Maandag 9 juni
    Zomervakantie       Maandag 21 juli t/m vrijdag 29 augustus

Keyboard of akoestische piano?

Er is eens een Russische pianist geweest die zei dat om piano te leren spelen je de allerhoogste eisen aan het instrument moet stellen, maar dat een goede pianist op ieder instrument moet kunnen spelen. Dus de Hollandse stelregel: “Op een oude fiets moet je het leren” gaat zeker niet op. Een van de redenen waarom een akoestische piano prijzig is, is omdat het duizenden bewegende delen heeft, die alle samen moeten werken om iedere nuance die je wilt aanbrengen uit te voeren.
Er bestaan aanslaggevoelige keyboards die al vanaf zo’n 300 euro te koop zijn. Je kunt je voorstellen dat het aanbrengen van nuance in je spel dan problematisch is. Ik heb uitgebreid ervaring met het instuderen van stukken op een aanslaggevoelige keyboard. Op basis van die ervaring is een aanslaggevoelige keyboard voor het klassieke repertoire zonder meer af te raden.
Waarom zie je dan zo vaak dat pianodocenten dit aanbieden? Daar zijn vaak goede redenen voor. Een van de gedachten is dat in het begin een student voornamelijk bezig is met algemene muziekleer, maar dan aan de piano. Noten, mollen, kruizen, ritme, maten, tellen, rechts doet dit terwijl links.… De aanname is dat dit voorbereidende werk om muziek te maken eerst moet gebeuren. Een akoestische piano dus, die bij voorkeur in de laatste 10 jaar is afgesteld.

 

Stel mij uw vraag/afspraak

©[2025] Tocalapiano  All Rights Reserved

CONTACT Mij

Ik ben er nu niet. Maar je kunt me een e-mail sturen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?