“Flipping The Piano Lesson”

In de onderwijskunde is “Flipping The Classroom” al enige tijd populair. Het concept “de klas omdraaien” werd voor het eerst breed gepromoot door de Amerikaanse scheikundedocenten Jonathan Bergmann en Aaron Sams uit Colorado. Ze begonnen in de vroege jaren 2000 met het opnemen van hun lessen en het te aanbieden als huiswerk voor hun studenten. Dit stelde hen in staat om de traditionele rol van de leraar om te draaien: omdat de studenten thuis de theorie hadden bestudeerd, konden ze tijdens de les actief werken aan de verduidelijking,verwerking en in-oefenen van die theorie, met begeleiding en ondersteuning van de docent. Dus de rol van de les veranderde van doceren en overhoren in coachen en begeleiden van het leerproces.

Muziekmaken, en pianospelen in het bijzonder, is qua theorie makkelijker dan scheikunde maar in de uitvoering veel gecompliceerder. Die taak bevat vele cognitieve, motorische en muzikale opgaven, en vraagt vaak veel declaratieve en procedurele kennis. Bovendien is er een element van tijdsdruk. Juist omdat je op “20 dingen gelijkertijd letten” doet dit een sterk beroep op de studievaardigheid.
Het aanleren van deze studievaardigheid zou tijdens de les meer tijd moeten krijgen in plaats van overhoren van wat geoefend is. Bovendien roept voorspelen vaak spanning op wat een leerling minder ontvankelijk maakt voor aanwijzingen.

Dit is de reden dat ik voor een hybride les koos. De fysieke les (de reguliere 30 minuten) wordt besteed aan het begeleiden van het leerproces. Hoe pak je een nieuw stuk aan, hoe zit het motorisch in elkaar hoe studeer je, hoe vorm je een klankbeeld, etc.

In de veilige omgeving van thuis maakt de leerling opnames van wat hij anders tijdens de les zou voorspelen. De bespreking vindt plaats tijdens de online les die zo’n 15 minuten duurt. Dit moment kan verder gebruikt worden om te controleren of de leerling nog steeds op het juiste spoor zit of uitdieping van wat muziektheorie.

In een ideale situatie zou ook de uitleg van de muziektheorie thuis kunnen gebeuren. De scheikundedocenten maakten video’s met uitleg. Er is online wel uitleg van allerlei dingen te vinden, maar didactisch zijn deze video’s vaak niet sterk. Deels zullen ze toch gebruikt worden, maar met aanvullende opdrachten. Hier ligt echter ook nog een ontwikkelingsopdracht.

Deze manier van lesgeven vraagt meer studietijd van leerlingen en lijkt daarmee minder geschikt voor de allerjongste leerlingen en leerlingen met een druk programma aan buitenschoolse activiteiten.

 

[Neem contact met ons op om te zien of we een match zijn.]

©[2025] Tocalapiano  All Rights Reserved

CONTACT Mij

Ik ben er nu niet. Maar je kunt me een e-mail sturen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?